06
Aug
11

Hapukurgihooaja eri

On kurkide hapendamise kõrgaeg. Lehes kirjutati kah, et kurke on palju, aga et suvi soe olnud, siis saavad nad ruttu valmis ja saak lähiaegadel otsas. No mind see väga ei puuduta, mul kurgipeenart pole…

Aga lubasin ühele sõpsile ühe vana retsepti üles otsida, mille eksi tädi kunagi iidammu mulle kirjutas. Ei leidnud, seega tuleb see siis nüüd mälu järgi kirja panna. Tegu kauasäilivate hapukurkidega, mõte oli selles, et ega igal aastal kurke palju ole. Eks ma omal ajal selle järgi ise tegin ka neid sisse, kui maalt kartulikotitäite kaupa kurki toodi.

Kurgid said tehtud kolmeliitristesse purkidesse. Püüan järgida tädi kirjaviisi, niipalju kui mäletan. Sulgudes minu oma märkused.

Purgi põhja 4 mustsõstralehte ja teelusikatäis pipart (pole vahet, kas jahvatatud või teralist, mina panin mõnikord ka hoopis vürtsi).

Kihiti laduda kurke ja tilli, mida suuremad ja kuivemad tillivarred, seda parem.

Vahele lõikuda sibulat, vähemalt 100 g purgi kohta, aga isegi kuni 300 g võib olla, sibul kõlbab pärast kõik ära süüa. (Ma panin mõned purgid küüslauguga)

Kõige peale panna tillivarre ots (õisik või isegi seemnetega). Lisada võib ka muid maitsetaimi, estragoni näiteks.

Valmistada kange soolvesi, liitri vee kohta 3 spl soola, lahustada, valada kurkidele ja lasta paar-kolm päeva hapneda. Vaht pealt ära riisuda. Kui kurgid on parajaks hapnenud, panna purgikaas lahtiselt peale ning kuumutada, 3 l purk 20 min, seejärel kaas kinni keerata.

Nii tehtud kurgid säilivad kuni 5 aastat (ei julge pead panti panna, niikauaks meil neid kurke kunagi ei jätkunud🙂 )

Seda mäletan ka, et ma ise panin mõne purgi põhja mustsõstralehtede asemel kas rabarbri, kirsi või tammelehti ja kõik olid head, veidi erinevate maitsetega.

Kuna maal lasti kurgid kole suureks kasvada, tegin osa purgitäisi lõigutud kurkidega, muidu lihtsalt poleks sinna kuigi palju mahtunud. Neid lasin hapneda 1-2 päeva ning kasutasin salatite valmistamiseks.

Kes julgeb, see proovib😀


0 Responses to “Hapukurgihooaja eri”



  1. Lisa kommentaar

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s


Lehed

Blog.tr.ee "";

ajaarvamine

august 2011
M T W T F S S
« Jul   Oct »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

%d bloggers like this: